اسکنر اثرانگشت چیست و چه کاربردی دارد؟
دستگاه اسکنر اثر انگشت به عنوان یک دستگاه امنیتی برای تعیین هویت افراد به کار برده میشود که در چند سال اخیر با سرعت بسیار زیادی فراگیر شده است. با توجه به اینکه اثر انگشت هر فرد منحصر به فرد بوده، استفاده این نوع اسکنرها در موارد امنیتی برای ثبت کارتهای شناسایی، ثبت اسناد رسمی، رایانهها، دستگاههای حضور غیاب و غیره بسیار کارگشا خواهد بود.
آنچه در ادامه میخوانید:
- اسکنر اثرانگشتی چیست؟
- انواع حسگر ها در اسکنر انگشت
- اسکنر اثر انگشت خازنی
- مزایا و معایب حسگرهای خازنی
- اسکنر اثر انگشت اولتراسونیک
- اسکنر اثر انگشت نوری
- موارد استفاده از اسکنر اثر انگشت
- اثر انگشت در دستگاه حضور و غیاب
- اسکنر اثر انگشت گوشی
- اسکنر اثر انگشت در کامپیوتر
- سخن پایانی
اسکنر اثرانگشت چیست؟
اسکنر اثرانگشت چیست و چه کاربردی دارد، این دسته از اسکنرها که از معمولترین انواع اسکنرهای احراز هویت هستند، در سال 1995 میلادی از سوی شرکت تامسون سی اس اف وارد بازار شدند. ابتدا از این اسکنرها در سازمانهای امنیتی و پلیسی مثل اف بی آی استفاده شد، اما خیلی زود از این فناوری در بانکها، ثبت احوال و از همه مهمتر در دستگاه حضور و غیاب انگشتی هم بهره گرفته شد. دستگاههای حضور و غیاب اثر انگشتی از انواع دیگر محبوبترند و در بسیاری از ادارات مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها با اسکن اثر انگشت، در واقع خصیصههای بیولوژیک انسان را کپی و در حافظه خود ضبط میکنند. بر همین اساس قادرند اثر انگشت فرد را در دیتابیس خود قرار داده و ورود و خروج او را ثبت کنند. فناوری منحصر به فردی که خیلی سریع جای دستگاههای کارت زن را گرفت.
انواع حسگر ها در اسکنر انگشت
اسکنر اثر انگشت خازنی
اسکنر اثر انگشت خازنی یکی از پرکاربردترین مدلهای موجود در بازار است. خازن این قابلیت را دارد که پستی و بلندیهای پوست را به خوبی و با دقت بالا تشخیص دهد. بدین ترتیب تصویری دو بعدی از اثر انگشت هر فرد تهیه میکند. برای اینکه بتوان به راحتی اسکن کرد، میبایست دست کاملا تمیز و خشک باشد، زیرا وجود هر نوع کثیفی و یا رطوبت موجب اختلال در این حسگر خواهد شد. این اسکنرها از جمله متداول ترین حسگرهای مورد استفاده در گوشیهای هوشمند و دستگاههای کنترل تردد هستند.
مزایا و معایب حسگرهای خازنی
سطح امنیتی بالا از مهمترین ویژگیهای حسگرهای خازنی است که ناشی از طراحی هوشمندانه این حسگرها میباشد. عملا دور زدن دستگاه حضور و غیاب یا هک دستگاههای مبتنی بر حسگرهای خازنی غیر ممکن است. از دیگر ویژگیهای دستگاههای دارای حسگر خازنی میتوان به قیمت مناسب آن نسبت به سایر دستگاههای حضور و غیاب بیومتریک از جمله تشخیص چهره یا عنبیه اشاره کرد. تعداد بالای سلولهای خازنی بکار رفته در ساختار این نوع حسگرها از معایب آن محسوب میشود. همچنین این حسگر مانند حسگرهای اپتیکال به تمیز بودن انگشتان جهت پردازش نهایی دادههای ثبت شده توسط اسکنر حساس هستند.
اسکنر اثرانگشت اولتراسونیک
یکی از مدرنترین مدلها از اسکنرهای اثر انگشت در بازار، اسکنر اولتراسونیک است. این نوع اسکنر دارای قابلیتهای بسیار زیادی است. پیشرفت فناوری از دو بعدی به سه بعدی برای اسکن اثر انگشت یکی از قابلیتهایی بوده که موجب استقبال از این نوع اسکنر نسبت به دیگر اسکنرهای قدیمی شده است. دقت بالای اسکن یکی از ویژگیهای اصلی در مدل اولتراسونیک بوده. در این مدل نیاز به لمس و نزدیکی دست و اسکنر نبوده و با فاصله نیز میتوان اسکن را انجام داد. بدین ترتیب در مواردی که امکان لمس نبوده، استفاده از این مدل میتواند بسیار کاربردی باشد.
اسکنر اثر انگشت نوری
این مدل از اسکنرهای اثر انگشت با استفاده از نوری که ساطع میکند، پستی و بلندیهای روی پوست را تشخیص داده و تصویر اثر انگشت را ذخیره میکند. این مدل کارکردی مشابه با دستگاه کپی دارد. با توجه به این ویژگیها در مورد اسکنر اثر انگشت نوری میتوان گفت که امنیت در این اسکنر کمتر از دیگر اسکنرهای موجود در بازار است که میتوان به راحتی آن را دور زد. با این حال این امر باعث میشود نتوان بر روی امنیت اسکنر انگشت نوری حساب باز کرد. این حسگرها براساس عملکرد خود به سه دسته تقسیم میشوند زیرا به سه روش مختلف عمل میکنند.
- روش بازتاب اپتیکال
- نوردهی اپتیکال
- حسگرهای بدون تماس (این نوع حسگرها برای دستگاههایی که نیاز به امنیت بالا دارند مناسب نیستند)
موارد استفاده از اسکنر اثر انگشت
اثر انگشت در دستگاه حضور و غیاب
امروزه این تکنولوژی در دستگاه حضور و غیاب رشد چشمگیری داشته است اما دستگاههای قدیمیتر شناسایی هویت نظیر کارت و رمز به دلیل پایین بودن قیمت در جاهایی مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم به دلیل پایین بودن امنیت ناامن است اما با ورود فناوری تشخیص هویت اثر انگشت این مشکل به راحتی حل شده است. استفاده از این فناوری مدرن در دستگاه حضور و غیاب این امکان را فراهم نموده که بتوان به سرعت با محصولات امنیتی سازگار شد. در حال حاظر تشخیص اثر انگشت یکی از روشهای مطمئن جهت شناسایی هویت افراد است.
اسکنر اثر انگشت گوشی
یکی از کاربردهای اصلی اسکنرهای اثر انگشت، در گوشیهای هوشمند است که کاربر بدون وارد کردن رمز عبور یا الگو صفحه نمایش گوشی خود را با اثر انگشت باز میکند. امروزه این فناوری در بسیاری از گوشیها و تبلتها مشاهده میشود و هر کاربر مشخصات انگشت خود را به عنوان قفل گشا در دستگاه ذخیره میکند. این قابلیت از اصلیترین کاربردهای حسگر انگشت گوشیهای هوشمند به شمار میرود.
اسکنر اثر انگشت در کامپیوتر
برخی از کامپیوترها و لپتاپها مجهز به حسگر اثر انگشت هستند که نوک انگشت یک شخص را برای تعیین هویت برای باز کردن صفحه و ویندوز، اسکن میکند. البته در نظر داشته باشید کامپیوترها به میزان گستردگی گوشیهای هوشمند نیستند.
سخن پایانی
در این مقاله ما با انواع اسکنر اثرانگشت و کاربرد آنها در دنیای امروزی آشنا شدیم. برای اطلاعات بیشتر در مورد این دستگاه میتوانید با بخش فروش ما تماس یا به سایت ما مراجعه کنید.
شماره تماس ما: 02188912035
آدرس سایت ما: digicartridge.com
دیدگاهتان را بنویسید