توسعه و اجرای پروژههای آزمایشی با بهرهگیری از فناوریهای شهر هوشمند منجر به کاهش هزینهها، ایجاد زیرساختهای انعطافپذیر و بهبود تجربه شهری شده است. شهرهای هوشمند به عنوان آخرین مفهوم در ساخت شهرهای آینده شناخته میشوند.
انتظار میرود این شهرها نقش کلیدی در ترکیب پایداری با رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال ایفا کنند و هویتی جدید و ارزشی منحصر به فرد به سبک زندگی افراد بیفزایند. شناسایی این شهرها بر اساس رقابت جهانی، حاکمیت مؤثر و ارائه بهترین خدمات شهری میتواند از ویژگیهای برجسته شهرهای هوشمند پایدار در عصر جدید باشد.
شهر هوشمند چیست؟
رشد جمعیت شهری و افزایش شهرنشینی، شهرها را با چالشهای جدی مواجه کرده است که دیگر نمیتوان با روشهای سنتی آنها را حل کرد. امروزه فناوری اطلاعات و اینترنت اشیا به یاری شهرها میآیند تا کیفیت زندگی شهروندان را ارتقا دهند و مشکلات شهری را به حداقل برسانند. شهر هوشمند به شهری اطلاق میشود که در آن مردم از تلفنهای هوشمند، اتومبیلها و خانههای هوشمند استفاده میکنند و مدیران شهری با بهرهگیری از فناوری اطلاعات و اینترنت اشیا تصمیمات بهتری برای مدیریت شهر اتخاذ میکنند.
هدف شهر هوشمند چیست؟
هدف از ایجاد شهر هوشمند، حرکت به سوی رفع نیازهای مردم با شکلی بهتر است. شاید درک این موضوع که چگونه رفع نیازهای مردم میتواند به تسریع در تحقق اهداف شهر هوشمند کمک کند، دشوار باشد. برای پاسخ به این سوال، ابتدا میبایست نگاهی دقیقتر به محورهای شهر هوشمند داشته باشیم. محورهای شهر هوشمند شامل اقتصاد هوشمند، محیط و زندگی هوشمند مردم و دولت هوشمند هستند.
محورهای شهر هوشمند نشان میدهند که تمامی برنامهریزیها برای دستیابی به اهداف شهر هوشمند، باید همسو با برطرف کردن نیازهای اصلی و اساسی مردم در حوزههای مختلف باشد. این محورهای هدفگذاریشده به گونهای طراحی شدهاند که اگر با نیازهای مردم در نقاط مختلف دنیا هماهنگ نباشند، رسیدن به اهداف شهر هوشمند با چالشهای زیادی مواجه خواهد شد. یکی از مهمترین موانع در این زمینه، شکاف دیجیتالی است که میتواند به عنوان اصلیترین دلیل عدم تحقق سریع اهداف شهرهای هوشمند مطرح شود.
ویژگیهای شهر هوشمند
ویژگیهای متعددی برای یک شهر هوشمند وجود دارد. این ویژگیها میتوانند بسته به بافت اجتماعی و فرهنگی هر شهر یا عوامل مرتبط دیگر متفاوت باشند. سه ویژگی مهم در این زمینه عبارتند از:
- توسعه زیرساختها
یک شهر هوشمند بهینهسازی زیرساختها را برای تقویت اقتصاد و توسعه اجتماعی، فرهنگی و شهری در اولویت قرار میدهد. بنابراین، بهبود کانالهای ارتباطی را به گونهای دنبال میکند که با استفاده از فناوریهای پیشرفته، خدماتی مانند تفریح و سرگرمی، مسکن، ارتباطات از راه دور، تجارت و سایر امکاناتی که رشد و توسعه شهر را امکانپذیر میسازند، فراهم شود.
- ایجاد یک محیط رقابتی
شهرها با بهرهگیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) و برنامهریزی دقیق، در تلاشاند تا فضایی رقابتی ایجاد کنند. هدف این است که بخشهای شهری توسعه یابند و از این طریق، مشاغل جدیدی ایجاد شده و عملکرد اقتصادی و اجتماعی شهر بهبود یابد.
- ایجاد شهرهای پایدار
پایداری به عنوان یکی از عناصر اساسی استراتژیک در شهرهای هوشمند، به دنبال تشویق مشارکت، بهبود مدیریت انرژی، ارتقاء عادات مصرف بهینه و اعمال استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر است، به منظور حفظ منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست.
چهار مرحله مهم در هوشمندسازی شهرها
شهرهای هوشمند برای بهبود کیفیت زندگی و ایجاد رشد اقتصادی از طریق شبکهای از دستگاههای متصل به هم و تکنولوژیها، چهار گام اصلی را طی میکنند:
- جمعآوری دادهها
دادهها و اطلاعات مورد نیاز توسط سنسورها جمعآوری و به صورت بلادرنگ ارسال میشوند.
- انجام اقدامات مورد نیاز
اطلاعات مفید به مرکز کنترل ارسال شده و نتایج بررسیها، منجر به اتخاذ تصمیمات برای مدیریت بهتر شهر، بهبود کیفیت زندگی شهری و افزایش رضایت شهروندان میشود.
- مخابره دادهها
نتایج بررسیها به مرکز کنترل ارسال میشوند تا تصمیمگیریهای لازم انجام شود.
- تحلیل دادهها
دادههای جمعآوری شده برای به دست آوردن بینش لازم برای تصمیمگیری، دقیقاً مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرند.
نیاز به شهرهای هوشمند؛ چرا؟
پدیدهی شهرنشینی بی پایان است و امروزه 54٪ جمعیت جهان در شهرهای مختلف زندگی میکنند، با پیشبینی افزایش این نسبت به 66٪ تا سال 2050. این رشد کلی جمعیت، در عرض سه دهه آینده، 2.5 میلیارد نفر را به شهرها اضافه خواهد کرد. برای هماهنگی با این گسترش سریع جمعیت و تأمین منابع مالی شهرها، پایداری اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی بسیار ضروری است. بیش از 190 کشور در مورد اهداف رشد پایدار توافق کردهاند و اعتقاد بر این است که تکنولوژی شهر هوشمند بهترین راه برای دستیابی به این اهداف است.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله خانههای فوق هوشمند با SmartThings سامسونگ را نیز مطالعه نمایید.
اینترنت اشیا در هوشمند سازی شهرها چه نقشی دارد؟
استفاده از اینترنت اشیا برای شهرها فرصتهای فراوانی را فراهم میکند تا از اطلاعات بهرهمند شده و بخشهای مختلف شهری را بهبود بخشند، از جمله بهرهبرداری بهینه از زیرساختها، کنترل ترافیک، کاهش آلودگی، و ایجاد یک محیط امن و تمیز برای شهروندان.
اینترنت اشیا در یک شهر هوشمند، در هر حوزهای از ساخت و ساز تا آموزش و سلامت، راهکارهایی ارائه میدهد و عناصر سنتی را به ابزارهای پیشرفته و هوشمند تبدیل میسازد که این فرایند به سرعت رشد شهرنشینی کمک میکند.
سخن پایانی
یک شهر هوشمند به شهری اشاره دارد که با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته و ارتباطات هوشمند مدیریت میشود. این نوع شهر، از سنسورها و دستگاههای هوشمند برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان و بهینهسازی خدمات شهری استفاده میکند. با تجمیع و تحلیل دادههای جمعآوری شده توسط حسگرها، شبکههای ارتباطی و سیستمهای اطلاعاتی، شهر هوشمند امکانات و خدمات متنوعی را به ساکنین ارائه میدهد به طوری که زندگی در شهر برای ساکنین راحتتر و بهتر باشد. برای اطلاعات بیشتر برای خرید کارتریج لیزر مشکی اچ پی میتوانید با کارشناسان ما در دیجی کارتریج تماس و یا از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید